Blog

Stallmiljön viktig för hästarna

Nu under vintern så är det många som har sina hästar inne på box mer än under de varma och ljusa delarna av året. Det kan bli långa pass inne i boxen för att undvika dåligt väder och mörker, eller för att underlätta för ägaren. Däremot så ska man vara vaksam, är hästarna inne för långa pass i en bristande stallmiljö så finns risk för bestående sjukdomar.

Ofta är det i de mindre, äldre stallen som det blir problem med dålig ventilation. I de större stallen så är ofta ett bra ventilationssystem påkostat. I de äldre är det däremot ofta lågt i tak då det i många fall är ombyggda kostall, vilket medför dålig ventilation. Något man ska titta efter när man vill försäkra sig om ventilationen är fönstren. Lägger det sig kondens på rutans insida så är luften inte bra, det blir ingen genomströmning om det är imma på fönstren.

När det blir kallare ute så har hästägare en tendens att stänga igen luckor och liknande, då man relaterar till sig själv och inte vill att hästarna ska frysa. Men hästar klarar kyla mycket bättre än oss och även om dem inte ska stå i drag, så är de bra med ordentlig luftgenomströmning. Om man stänger igen och luften blir dålig under en längre tid så kan hästarna få återkommande problem med luftvägarna. Den kan få hosta, slem i näsborrarna och börja salivera från munnen. Andningsfrekvensen kan bli hög och prestationsförmågan nedsatt. Kvickdrag, även kallat bronkit är en kronisk sjukdom som uppkommer på grund av allergi.

För att undvika kroniska sjukdomar eller andra luftvägsproblem så är det alltså viktigt att hålla stallmiljön så bra som möjligt. Ha hästen ute så mycket som möjligt och sopa t.ex. inte stallgången medan hästar står inne.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *