Blog

Om en av världens mest berömda hästar…

I dagens blogginlägg vill jag gå lite tillbaka i historien och skriva om en av världens mest berömda hästar. Alla ni häst älskare där ute har säkert hört om Barbaro, ett amerikanskt engelskt fullblod som föddes 2003, men tyvärr bara blev fyra år gammal.

Den bruna hingsten vann Kentucky Derby, ett av USA:s äldsta fullblodskapplöpningar, år 2006.

Samma år ställde Barbaro också upp i Preakness Stakes, men efter starten bröt hingsten sitt ben på mer än 20 olika ställen och kunde inte stödja längre på benet då hans jockey fick stopp på honom. Anledningen till denna hemska olyckan är fortfarande okänd. Barbaro tjänade totalt $2 302 200 och var därmed en av de framgångsrikaste hästarna under de senaste åren. Vilken dröm det hade varit att träna honom!

Barbaro förlorade inte ett enda av alla lopp han löpte, förutom den tragiska Preakness Stakes i Maryland, USA, då han blev skadad.

Skadan var livshotande, så en operation genomfördes för att försöka laga hästens ben så att det blev möjligt för honom att stödja på det igen. Operationen lyckades och hingsten återhämtade sig snabbt.

I början av juli 2006 uppstod dock komplikationer: Hästen fick problem med båda sina bakben, och han fick dessutom feber och en varböld på sitt tidigare oskadade vänsterben. Han utvecklade också fång i sitt ena ben.

Efter han utvecklade även fång i två av de andra benen, kunde han knappt stödja alls. Ägarna ansåg nu att Barbaro hade lidit nog, och så avlivades han den 29 januari 2007.

Jag, liksom många andra hästsportintresserade, reagerade mycket starkt på olyckan, och hingsten fick tusentals av krya på dig-kort från sina fans för att hjälpa honom att bli frisk – tyvärr utan framgång L

Det är visst svårt att undvika alla skador och sjukdomar som kan drabba hästen, men genom att vara noggrann kan lyckligtvis många sjukdomar förebyggas. Kom ihåg att daglig skötsel, rätt foderstat och en allsidig träning är grundstenar för en frisk och hållbar häst.

Ha det bra och sköt om era hästar extra bra!

/Jesper

Tags

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *