Blog

Om banhoppning, en av favoriterna för mig idag

Hästsporten banhoppning är något som har funnits länge, och är ridsportens största gren. Banhoppning har varit med som en gren i olympiska spelen sedan år 1900 vid OS i Paris. Redan då var denna sport väl utvecklad, och innehöll både höga och långa hinder. Första gången som banhoppning visades i TV var under OS i London 1948. Banhoppning är en hästsport som bygger på en bana av hinder, som ska hoppas över utan att delar av dessa faller ned.

Banhoppningen i Europa blev introducerad av ”Royal Dublin Society” efter att 1865 ha anordnat tävlingar för hästar i långa och höga hopp. Där efter utvecklades snabbt denna sport att bli en statussport under slutet av 1800-talet, fram till att det slutligen blev en olympisk gren. Tack vare tämjandet av hästar, så har banhoppning fram till idag utvecklats till att inte bara vara ett tävlingsmoment, utan även världens största sport och fritidsintresse.

Inom banhoppning finns det olika hinder. Dessa är höga hinder, eller långa hinder. Vad de bägge har gemensamt är att de är byggda av olika lösa delar. Dessa delar får inte falla ned vid hopp över dessa hinder. Faller någon, eller flera, av dessa delar ned så räknas detta som ett fel vilket ger ryttaren och hästen vid en tävling fyra eller flera poäng. Inom banhoppning ska inga eller så låga poäng som möjligt uppnås då inga poäng står för en felfri banhoppning.

Banhoppning finns för både stora hästar och för ponnyer. Som stor häst räknas en häst som uppnår 148 cm i höjd. Hindren varierar i höjd mellan 80 cm upp till 160 cm beroende på vilken klass ryttare och häst befinner sig i. För ponnyer beror höjden av hinder på klassens svårighetsgrad samt ponnyns höjd.

I Sverige är banhoppning en mycket populär sport och delas upp i många olika typer av tävlingar. Det startar med klubbtävlingar och går sedan till lokaltävling, regionaltävling, nationell tävling till elit tävling. Vill du läsa mer om banhoppning så klickar du här.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *