Blog

Hästhoppning och dressyr

Den årliga Göteborg Horse Show i Scandinavium hölls för första gången våren 1977. Sedan dess har 2,5 miljon besökare sett de stora stjärnorna tävla i Göteborg, i hoppning och i dressyr.

I mitten av 1980-talet hedrades Göteborg Horse Show med det prestigefyllda “The Worlds Best Indoor händelse”-priset, och det har blivit känd för sin stora, unga och entusiastiska publik. Vidare var det Göteborg Horse Show som införde spektakulära blomsterarrangemang på arenan – ett koncept som har blivit
en standard på den internationella scenen.

1982 införde Göteborg Horse Show en avancerad dressyr i showen och 1989 var Scandinavium värd sin första final i dressyr World Cup. Det faktum att 11.000 personer såg Margit Otto-Crepin/Corlandus vinna VM imponerade den internationella dressyrexpertisen kraftigt. Sju gånger har finalen avgjorts i Göteborg, den senaste år 2013. 1998 vann den svenska ryttaren Louise Nathorst / Walk on Top. Vinnaren av finalen år 2013 var Helen Langehanenberg / Damon Hill NRV.

I April 2013 presenterades Göteborg Horse Showfinalen i FEI World Cupserien i dressyr samt hoppning. Det var den 37: e raka Horse Showen i Scandinavium. Det var också första gången två finaler anordnades samma år. I Göteborg Horse Show 2013 ingick VM hoppningsfinal, som “kom hem” till Göteborg för sitt 35-års-jubileum, där det hela började redan 1979.

Vid hoppning drivs hästen att hoppa över på planen utsatta hinder av varierande höjd. Rivs hindren får ekipaget 4 minuspoäng per rivet hinder och banan skall genomföras på en viss tid. Den som klarar banan på kortaste tid och med minsta minuspoäng vinner tävlingen. Dressyr innebär att man driver hästen att utföra vissa rörelser som bedöms av domare. Rörelserna utförs till musik och beroende på hur dessa utförs, ges ett visst antal poäng till ekipaget.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *