Blog

De olika klasserna på hopptävling

När man tävlar i hoppning så finns det en hel del att ha koll på. Därför ska innan du får börja tävla ta ett Grönt kort, vilket går ut på att du går en kurs och gör sedan ett prov genom att svara på ett antal frågor samt göra ett ridprov där du visar att du kan rida i skritt, trav och galopp. När du har fått ditt gröna kort så måste du beställa en licens hos Svenska Ridsportförbundet. Antingen väljer du en endagarslicens eller årslicens. Innan du kan ge dig ut på tävling så måste även din häst ha en hästlicens, sen är ni färdiga för att ge er ut på tävling.

De olika tävlingsklasserna

När det är dags för tävling så finns det lite olika tävlingsformer inom hoppningen. Den lättaste tävlingsformen kallas klubbtävling eller Pay & Jump. Då krävs sällan några licenser eller grönt kort, utan är mer som en träningstävling. Lokal tävling kallas den lättaste tävlingen och brukar ha klasser upp till 115 cm på stor häst. Regional tävling är snäppet högre och här finns klasser upp till 135 cm. Reglerna är på dessa tävlingar lite hårdare och det krävs t.ex. besiktning av hästen innan start i klasser från 120cm. Nationell tävling är snäppet ännu högre och har klasser upp till 150 cm. Dessa tävlingar är färre till antalet och folk brukar åka längre för dessa tävlingar. Elittävlingen är den största tävlingen i Sverige och det är endast ett fåtal varje år, Svenska Mästerskapen klassas t.ex. som elittävling. Internationell tävling är den största tävlingsformen och det betyder att du tävlar mot ekipage från olika länder.

Åldersgränser

Stor häst får du tävla oavsett ålder och endast på tävlingar avsedda för stora hästar. På en ponnytävling få endast ponnyer med en mankhöjd av max 148 cm delta och ryttare får vara max 20 år gammal.

 

0 Comments

You can be the first one to leave a comment.

Leave a Comment

 

— required *

— required *